Консерванти для косметики
Консерванти в косметиці використовуються з метою попередити зараження продуктів мікробами. Вони (мікроби) потрапляють в косметику різними способами: через пальці людини, коли баночка залишається відкритою і засіб контактує з повітрям, при поганій дезінфекції самої тари під час виготовлення і т.д. Тому, незалежно від особливостей рецепту або виду засобу, без консервантів не обійтись.
Здебільшого, косметичні засоби зберігаються у ванній кімнаті, де постійно підвищена вологість і перепади температур - це найкращі умови для розвитку мікробів та бактерій. Достатньо навіть невиликого ризику зараження, щоб різноманітні грибки чи пліснява почали розмножуватись у такому придатному для них середовищі з білків, води та полісахаридів. Цікаво, що зовні ці процеси проявляються далеко не одразу - тобто навіть не помічаючи цього, людина буде користуватись зіпсованим продуктом, який буде приносити тільки шкоду. В результаті, замість корисного і натурального засобу, ми виготовляємо небезпечні продукти, які можуть викликати алергічні реакції та висипання. Допоможуть уникнути цього, саме харчові консерванти, які використовуються в косметичній галузі.
Натуральні консерванти:
- продовжують термін придатності косметики;
- роблять більш безпечним її використання;
- борються із шкідливими мікроорганізмами;
- попереджують псування продукту.
Види та переваги
Створюючи косметику власноруч майстри намагаються наповнити її склад корисними та поживними компонентами, які покращують стан шкіри. Але також, ці ефективні рецепти стають чудовим середовищем для розвитку різних мікроорганізмів. Попадаючи всередину баночки чи флакону, бактерії здатні наносити непоправну шкоду продукту - він починає розкладатись, а з часом виділяються токсини. Якщо мова йде про невеликі об'єми засобу (для прикладу, ви готуєте одну баночку продукту виключно для себе), то мінімізувати цей негативний фактор можна зберігаючи продукт в холодильнику в герметично закритій ємності. Це допоможе знизити швидкість розвитку бактерій, грибків, плісняви. Однак повністю уникнути зараження не вдасться.
Більш ефективним методом боротьби з мікроорганізмами в косметиці є харчові консерванти. Токсичними і шкідливими вони є виключно для дріжжевих грибків, бактерій та плісняви, а для людини - абсолютно безпечні. Оскільки консерванти натуральні, їх вплив не позбавляє від цієї проблеми повністю, а лише сповільнює їх таким чином, щоб ваші косметичні засоби можна було безпечно використовувати впродовж декількох місяців, а не днів.
Консерванти можна умовно поділити на дві категорії:
- синтетичні;
- натуральні.
До натуральних консервантів відносимо різні речовини, які мають активну бактерицидну та протигрибкову дію. Серед них: сорбат калію, собінова кислота, солі оцтової кислоти та інші. Ці харчові консерванти можуть бути використані в еко- та веган косметиці, оскільки їх отримують з природної сировини натурального походження.
Купити натуральні консерванти в Україні
В інтернет магазині Аромасоап ви можете купити натуральні консерванти, які безпечно використовуються в домашній косметиці. Обираючи один з варіантів, звертайте увагу на наступні параметри:
- принцип впливу засобу;
- сумісність з рецептом на інгредієнтами продукту;
- умови, за яких консервант проявляє активність;
- фаза вводу засобу.
Саме таким чином ви можете визначити найкращий інгредієнт для вже готового рецепту або ж внести в нього певні зміни.
А в каталозі нашого магазину знайдете різні варіанти натуральних та безпечних консервантів для косметиці, які можна придбати в невеликих фасовках а також гуртом.