Консерванти в косметиці і миловарінні
Для миловаріння і домашньої косметики ручної роботи сумлінні майстри використовують натуральні компоненти. Термін придатності таких продуктів значно відрізняється від магазинних.
Для миловаріння і домашньої косметики ручної роботи сумлінні майстри використовують натуральні компоненти. Термін придатності таких продуктів значно відрізняється від магазинних.
Для миловаріння і домашньої косметики ручної роботи сумлінні майстри використовують натуральні компоненти. Термін придатності таких продуктів значно відрізняється від магазинних.
Косметика з «водною» фазою потребує консерванти. Це речовини, які перешкоджають росту бактерій, дріжджів, цвілі. Вони підвищують безпеку продукту і збільшують його термін "життя".
Консерванти бувають різні. У промисловості використовують консерванти «ефективні», але шкідливі.
Умовно консерванти поділяють на групи:
Натуральні консерванти отримують з рослинної сировини. Вони наділені антибактеріальними та протигрибковими властивостями. Єдиний мінус - по ефективності вони програють штучним. Безпечний консервант не викликає алергії, за рідкісним винятком. Ці консерванти використовують для органічної та дитячої косметики.
Серед «еко» -консервантов виділяють:
Синтетичні консерванти дешевші і сильні, малотоксичні. Можуть викликати подразнення при тривалому використанні.
Серед них виділяють:
Сюди ж відносять метилпарабен і пропілпарабен. Парабени активно впливають на цвіль і гриби.
Ставлення до них неоднозначне. Деякі країни вважають їх безпечними і законодавчо дозволяють застосовувати в харчовій галузі та косметиці. Інші - наполягають на їх негативному гормональному впливі на організм.
Щоб вибрати консервант для косметики, потрібно звертати увагу на:
Відсоток введення мінімальний, від сотих відсотка до 1-4% відсотків.
До групи консервантів відносять ефірні олії, морську сіль і продукти бджільництва. Вони запобігають утворенню грибків і плісняви. Але вважати їх повноцінними консервантами не можна.
У миловарінні консервантом може бути «Трилон Б». Він пом'якшує воду і захищає мило від прогоркання.
Якщо в складі натурального мила якісні олії, стійкі до окислення, то немає необхідності додавати консервант. Їх роль виконують натуральні добавки (мед, сіль). Перед додаванням в мило потрібно вивчити відсоток і режим введення.
Натуральне мило з якісних інгредієнтів при дотриманні умов зберігання може простояти від півроку до декількох років без додавання консерванту ..