Консерванти в косметиці і миловарінні

18.07.2019
Консерванти в косметиці і миловарінні

Консерванти в косметиці і миловарінні

Для миловаріння і домашньої косметики ручної роботи сумлінні майстри використовують натуральні компоненти. Термін придатності таких продуктів значно відрізняється від магазинних.

Для миловаріння і домашньої косметики ручної роботи сумлінні майстри використовують натуральні компоненти. Термін придатності таких продуктів значно відрізняється від магазинних.

Косметика з «водною» фазою потребує консерванти. Це речовини, які перешкоджають росту бактерій, дріжджів, цвілі. Вони підвищують безпеку продукту і збільшують його термін "життя".

Консерванти бувають різні. У промисловості використовують консерванти «ефективні», але шкідливі.

Умовно консерванти поділяють на групи:

  • синтетичні;
  • натуральні.

Натуральні консерванти отримують з рослинної сировини. Вони наділені антибактеріальними та протигрибковими властивостями. Єдиний мінус - по ефективності вони програють штучним. Безпечний консервант не викликає алергії, за рідкісним винятком. Ці консерванти використовують для органічної та дитячої косметики.

Серед «еко» -консервантов виділяють:

  • сорбінова кислота
  • сорбат натрію і кальцію
  • сорбат калію (Potassium Sorbate)
  • оцтова кислота і її солі

Синтетичні консерванти дешевші і сильні, малотоксичні. Можуть викликати подразнення при тривалому використанні.

Серед них виділяють:

  • бензойна кислота;
  • бензоат натрію (Sodium benzoate);
  • бензоат калію і кальцію.

Сюди ж відносять метилпарабен і пропілпарабен. Парабени активно впливають на цвіль і гриби.

Ставлення до них неоднозначне. Деякі країни вважають їх безпечними і законодавчо дозволяють застосовувати в харчовій галузі та косметиці. Інші - наполягають на їх негативному гормональному впливі на організм.

Щоб вибрати консервант для косметики, потрібно звертати увагу на:

  1. В якому середовищі він найбільш активний (масло, вода)
  2. Основний вплив
  3. Поєднання з іншими консервантами, активами
  4. Температурний режим
  5. Фаза введення

Відсоток введення мінімальний, від сотих відсотка до 1-4% відсотків.

До групи консервантів відносять ефірні олії, морську сіль і продукти бджільництва. Вони запобігають утворенню грибків і плісняви. Але вважати їх повноцінними консервантами не можна.

У миловарінні консервантом може бути «Трилон Б». Він пом'якшує воду і захищає мило від прогоркання.

Якщо в складі натурального мила якісні олії, стійкі до окислення, то немає необхідності додавати консервант. Їх роль виконують натуральні добавки (мед, сіль). Перед додаванням в мило потрібно вивчити відсоток і режим введення.

Натуральне мило з якісних інгредієнтів при дотриманні умов зберігання може простояти від півроку до декількох років без додавання консерванту ..