Рецепт кастильского мила перевірений роками, а точніше століттями. У класичному варіанті його готують з рафінованої оливкової олії холодного віджимання, луги і води. Його особливість полягає в тому, що чим довше воно визріває, тим краще результат. Воно стає більш твердим і менш слизьким при намилюванні, дає кращу піну. Ідеальний термін визрівання кастильского мила від 6 місяців до 1 року, але першу пробу ви можете зняти вже через місяць.
Отже, якщо ви запаслися терпінням, приступимо. Натуральне кастильское мило нескладно приготувати, вам не доведеться збирати купу інгредієнтів, а тому воно відмінно підходить для новачків.
Щоб приготувати кастильское мило гарячим способом, після доведення маси до сліду поставте мило на водяну баню і витримуйте 4 години, поки мило не пройде стадію гелю, а його pH не стане нормальним (8-9).
Кастильске мило своїми руками можна зробити без проходження фази гелю. Якщо ви все ж хочете поліпшити його текстуру і колір, можете поставити закутане мило в духовку з температурою в 50 градусів.
Хто готував кастильское мило, розкажіть, на скільки вас вистачило, як довго зріло ваше мило?