Інулін (Inuline)
Інулін (Inuline)
Синоніми: поліфруктозан, олігофруктоза.
Зовнішній вигляд і органолептичні властивості: білий аморфний порошок без запаху, солодкуватий на смак.
Вміст сухої речовини: 97,7%
рН: 5,5
Розчинність: у воді.
Склад: інулін - 91,2%, глюкоза, фрукоза, сукроза - сумарно до 8,8%
Інулін - популярний пребіотик, натуральна речовина з групи полісахаридів, яке запасають багато рослин в своє коріння. Інуліном особливо багаті коріння топінамбура і цикорію, вперше був виявлений в коренях оману (Inulahelenium L.), звідки й походить його назва.
Інулін складається з D-фруктози, може мати різну довжину ланцюжка - від 9-10 до 35 мономерів.
Високомолекулярний інулін складно розчиняється в воді, але має широку біологічну активність, низькомолекулярний більш зручний в роботі.
Інулін - багатофукціональний компонент, може використовуватися для миловаріння і в косметиці:
- як пребіотична добавка для підтримки і якісного поліпшення нормального мікробіому шкірних покривів і слизових оболонок.
Як відомо, шкіра людини населена різними мікроорганізмами, які називають резидентними. Багато з видів грають важливу роль в підтримці місцевого імунітету шкіри і її здоров'я в цілому. Сучасна стратегія догляду за шкірою має на увазі використання пребіотиків, речовин, які не засвоюються макроорганізмом, але є живильним середовищем для скільки-небудь мікробіоти.
Інулін вибірково стимулює ріст лакто-і біфідобактерій, вони здебільшого населяють кишечник. Тому, в першу чергу інулін цікавий як БАДа, для профілактики і лікування різних дисбактеріозів.
Для зовнішнього застосування інулін доцільно застосовувати в засобах для інтимної гігієни у жінок.
Є дані, що присутність інуліну на шкірі пригнічує життєдіяльність пропіонових бактерій та інших умовно-патогенних мікроорганізмів. Таким чином, його можна використовувати в анти-акне засобах, для жирної шкіри (з метою запобігання розвитку запальних реакцій), а також в дитячій доглядає косметиці і лініях для чутливої ??шкіри.
- як вологоутримуючий, пом'якшувальний і кондиціонуючий агент, завдяки створенню легку плівку на шкірі та волоссі; може використовуватися в кондиціонерах, твердих і рідких шампунях.
Інулін не має заряду, тому не буде дестабілізувати систему ПАР або емульсію. Пролонгує дію активних компонентів.
- для поліпшення споживчих якостей мила з нуля, шампуневі мила.
Дозування 0,1-4%
Щоб уникнути карамелізації інуліну не рекомендується піддавати тривалому нагріванню, оптимально - до 40С.
Зберігати в сухому приміщенні, без доступу світла і повітря.