Ксантанова камідь
Ксантан - один з найбільш поширених і вживаних натуральних загусників, стабілізаторів і гелеутворювача.
Особливості ксантанової камеді
- INCI: Xanthan Gum
- Зовнішній вигляд: сипучий порошок, від кремово-білого до сірувато-коричневого кольору, не має запаху і смаку
- Країна виробник: Китай
- Хімічна формула: (C35H49O29) n
- Харчова добавка: Е415
- pH: 7,19
- В'язкість, cPs: 1433
- Розчинність:олія, гліцерин, набухає у воді
- Метод отримання: ферментація сахарози / глюкози за допомогою бактерій Xanthomonas campestris
- Синоніми: камідь кукурудзяного цукру, ксантановий віск, ксантанова смола, стабілізатор Е415
Що таке камідь?
Спрощено каміддю можна назвати клейкий сік, який всі ми бачили на корі дерев.
Науковими словами це вуглевод в складі рідини, що виходить назовні з рослин при захворюваннях або механічних пошкодженнях.
Камеді бувають ботанічні (гуар, ріжкове дерево) і мікробні, як ксантанова.
Що таке ксантанова камідь? Це - полісахарид, який створюють промисловим шляхом в дуже великих масштабах.
Отримують камедь ксантанову в процесі бродіння (до 4 днів) початкових продуктів, в ході подальшої обробки, фільтрації та сушіння.
Вартість ксантанової камеді, в доповненні з високою здатністю стабілізувати і утримувати вологу, впливає на її масове використання в харчовій промисловості.
Відома добавка Е415 міститься в майонезах, кетчупах, йогуртах, в морозиві, консервах і фаршах. Ксантан додають в кондитерські вироби (джем, мармелад, желе) і хлібобулочні продукти.
Харчова добавка e415 дозволена для використання в Україні, США, Росії, Японії, а також, в інших країнах. Негативний вплив ксантанової камеді на людський організм не має наукових підтверджень.
Офіційно ксантанова смола вважається безпечним компонентом з низьким рівнем алергенності.
Крім косметичної і харчової сфери, камідь ксантану застосовується для буріння нафтових свердловин, в сільському господарстві для обприскування, в текстильній і фармацевтичної промисловості.
Масовий метод виробництва ксантану безпосередньо вплинув на ціну ксантанової каміді. Вона завжди залишається досить низькою і доступною для регулярного використання каміді. З нею працюють індивідуальні майстри з виготовлення домашньої косметики, так і великі виробники масового напрямку.
Ксантанова «смола» особливо цінується в косметиці, через чудові властивості стабілізувати емульсії, тобто, утримувати частинки в розчинах.
Ксантанова камідь в косметології
Ксантан цінується в світі косметики з кількох причин. Виділимо основні характеристики ксантанової камеді:
- хімічна стійкість при взаємодії із спиртами, кислотами, солями, ферментами;
- робочий режим в дуже широкому температурному діапазоні (-20 ° С - + 120 ° С);
- стійка в'язкість в проміжку pH 2-12;
- чудово поєднується з іншими стабілізаторами, загусниками.
Вже давно була помічена особливість взаємодії ксантанової камеді і гуарової камеді. Вони підсилюють один одного. У підсумку виходить більш в'язкий розчин, ніж при окремому застосуванні кожної каміді.
Традиційне співвідношення ксантану і гуару - 2: 8. Таке поєднання використовується не тільки в промисловості, а в світі косметології. Ксантан добре працює в парі також з альгінат натрію в пропорції 1: 2 і хітозаном 1: 3.
Ксантан чудово підходить для:
- кремів, масок і інших зволожуючих засобів;
- сонцезахисної лінійки і засобів після засмаги;
- миючих засобів, гелів і пінок для обличчя і тіла, скрабів;
- піни для ванни і піни для гоління;
- ополіскувачів для ротової порожнини і зубних паст;
- гелів для інтимної гігієни;
- очищувальних засобів по догляду за волоссям;
- туші для вій і інших засобів макіяжу.
Ксантан в косметичних засобах:
- покращує текстуру речовини, робить іі приємною на дотик;
- перешкоджає розшаруванню емульсії і випадання в осад окремих компонентів;
- формує прозорі гелі;
- забезпечує дуже хороше ковзання;
- створює захисну плівку і перешкоджає випаровуванню вологи (важливо не перевищувати дозування);
- забезпечує легкий ліфтинг шкіри, підвищує еластичність, пружність;
- підвищує термін придатності продукту;
- захищає волосся від посічення, підсилює їх по всій довжині.
Відсоток введення: 0,1-0,5; іноді до 5%
- 0,5-1% зволожуючі засоби, флюїди, молочко;
- до 5% засоби по догляду за волоссям.
Спосіб введення: ксантан поступово вводять в водну фазу, ретельно перемішуючи. При дозуванні більше 1% створює гелеву масу. Краще розмішувати міксером або блендером масу, поступово всипаючи порошок камеді. Маса повністю набубнявіє через 10-15 хвилин.
Перевищення рекомендованої норми вводу в рецепті може вплинути на надмірне пересихання шкіри, відчуття щільної плівки на поверхні.
Особливості: добре розходиться в гліцерині і оліях, найзручніше працювати з гарячими розчинами
Умови зберігання ксантанової камеді: берегти від прямих сонячних променів і вологи.
Ксантанову камедь (смолу) можна купити в Україні (Київ) в Aromasoap, а також, можна легко купити ксантан в Краснодарі, СПБ за допомогою нашої доставки.
Уточнити наявність, термін зберігання, особливості використання, а також, купити ксантанову камедь можна в один клік в Aromasoap.
Желательно вводить в ВФ при интенсивном помешивании, например, минимиксером.